Caucasian Challenge

Mestia fejlődik / Mestia’s development

SCROLL DOWN FOR ENGLISH!

(HU)

Kétségtelenül sokan a Kaukázus Rali egyik csúcspontjaként élik meg, amikor megérkeznek Mestiába, az Észak-Svaneti régió fővárosába (valójában egy kis falu, de helyi léptékkel megacity).

Lenyűgöző a táj, elképesztő a nyugalom és nagyon barátságosak az emberek, még ha nem is igazán értik, hogy mit keres ott minden év augusztusában egy rakás külföldi furcsa autókkal. Mindig óriási a buli és nehéz a másnap reggel, de a napsütötte 5000 méter körüli csúcsok feledtetik a megpróbáltatásokat.
Eddig csak mosolyogva – ugyanakkor borzongva – néztük a városka mellett elterülő, inkább libalegelőhöz hasonlitó repteret, nem gondoltuk komolyan, hogy oda valaki képes le- vagy onnan felszállni. Különösen nem turisták.

A hirek szerint a Grúz elnök is elérkezettnek látta az időt némi fejlesztésre, mert ahogy az alábbi cikkből is kiderül, megépült az új terminál és immár a helyieknek sem kell szégyenkezniük az emlitett libalegelő miatt.

Más kérdés, hogy (szerintem, és ezen persze lehet vitatkozni) rettenestesen tájidegenre sikeredett a “terminál”. Értem én, hogy a művész szerette volna, ha visszaköszönnek a hires, 6-700 éves tornyok, melyek a világörökség részévé tették a várost… ugyanakkor szeretett volna valami modernet vinni a koncepcióba, de ilyen megoldással?
Persze ahogy a cikkben – feltehetőleg büszkén – meg is jegyzik: a tevrezés és a kivitelezés 3 hónapot vett igénybe…

Egy itt, egy másik pedig (nagyobb fotókkal) itt.

Érdekes elgondolkodni az épület méretein, ha megnézzük a mellette parkoló autókat.

A lényeg, hogy minket nem különösebben érint a repülőtér, bár sok sikert kivánunk nekik és hozzanak sok turistát. Mi továbbra is remekül szórakozunk majd akár a helyi rendőrökkel, akár azért, mert “Mesztiában diszkó lesz” (2010. augusztus, világzenei fesztivál. Nagyon komoly.)

(EN)

Without doubt, one of the highlights of the Caucasian Challenge is arriving to Mestia, the ‘capital’ of the North-Svaneti region of Georgia. In fact it’s a small village, but true: considering the population of the region, it is a major settlement.

The landscape is astonishing, the place is ultimately relaxed and people are really friendly even though they don’t have a clue what all these funny guys do there every year in their funny vehicles. We always have amazing parties there and a solid hangover the next morning. However looking at the 5000 meter high peaks over the loud Inguri river we instantly forget all our physical troubles.

So far, when driving out of the city we only looked at the Mestia airport with a smile on our face and wouldn’t put a penny on anyone flying in or out of that place resembling mostly a cattle grazing.

Maybe the president of Georgia had the same idea as he started to invest in boosting tourism in Mestia and the brand new terminal recently opened its gate(s).

I know it’s completely subjective and I know that the artist wanted to incorporate the famous Svaneti towers into the design, still think this building is completely a wrong approach and does not fit to the environment and heritage this region represents. Well, it was designed and built in 3 months according to one of the articles below…

See a link here and another (with larger images) here.

Funny to see the size of the building compared to the cars parking next to it.

Anyhow, sure we won’t really do any business for the airport but wish lots of success for them, at the same time we will continue enjoying our time at this marvellous place. With the local police (like in 2009) or with hundreds of locals at the World Music Festival (as in 2010).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *