Caucasian Challenge

A világ legrégebbi “borászata Örményországban // The World’s earliest known ‘winery’ in Armenia

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION!

(HU)

Azt eddig is tudtuk, hogy örmény barátaink nem vetik meg az alkoholt, sőt saját bőrünkön is tapasztaltuk eddigi útjaink során. Szinte minden úti sztori úgy kezdődik, hogy “amikor megálltunk ott és meg kellett innunk egy pohár vodkát a helyiekkel”, de ez arrafelé teljesen természetes úgy reggel kilenckor, mint éjjel háromkor. Sőt, az a furcsa (vagy gyanús), ha valaki nemet mond a barátságos felkérésre, miszerint “toljká szto grám, brátán”.

Úgy tűnik, hogy lehet a levegőben valami, ugyanis a National Geographic jelentése szerint ezt a remek időtöltést már évezredekkel ezelőtt is gyakorolták, ugyanis nemrég az örmény Areni falu melletti ásatások helyszinén, egy barlangban megtalálták a világ legrégebbi szőlőprését, kvázi borászatát.

Érdekes, hogy mennyire szembeötlő a mai napig a helyi borkultúra, azon a környéken ugyanis egymást érik az útmenti, házibort “forgalmazó” standok. Eddig ódzkodtunk a koszos PET palackokban árult furcsa szinű folyadékoktól, de legközelebb istenuccse veszünk egy üveggel, hátha minket is tartósit.

A hirhez kapcsolódik, hogy nemrég ugyanitt találták meg a világ legrégebi bőrcipőjét is, melyet “megdöbbentően modern” jelzővel illettek a tudósok és cipőszakértők.

Akit érdekelnek a bronzkori playboy kellékei, nem is kell, hogy nagy kitérőt tegyen, ugyanis a lelőhely nem messze található Areni falutól, melyet a Kaukázus Rali utolsó napján mi is érintünk.

Ne felejtsük el, hogy innen nem messze található az “örmény Stonehenge”, amit volt szerencsénk idén meglátogatni. Elképesztő, mennyi érdekes dolog van csak erre az egy napra!

# # # # #

(EN)

It seems like ancient Armenians liked alcohol as much as today’s descendants. We experienced the Armenian drinking culture various times during our previous trips (oh, dozens of stories start with ‘when we stopped at this place and got a shot of vodka’) but as National Geographic reported they equally enjoyed wine thousands of years ago.

Luckily, the route of the Caucasian Challenge leads very close to the cave where they found these clay artefacts and also the ‘astonishingly modernoldest shoe in the World!

So if you’re interested you don’t need to make a big detour, since it’s on the route of the Caucasian Challenge.

Just pop in (it’s near Armeni village) to have a look at the items of the copper age playboy on the way to Yerevan on the last day of the trip.

And it’s not far from the ‘Armenian Stonehendge’ we visited this year. So many interesting things to see in just one day!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *